top of page

ΔΙΑΖΥΓΙΟ: ΜΙΑ ΕΥΚΟΛΗ ΑΠΟΦΑΣΗ?

B Divorce.jpg

Είναι πραγματικότητα ο μεγάλος αριθμός των διαζυγίων που σημειώνεται στις μέρες μας, ένας αριθμός που συνεχώς αυξάνεται τις τελευταίες δεκαετίες. Στη χώρα για παράδειγμα με τα μεγαλύτερα ποσοστά διαζυγίων, στις ΗΠΑ, το 20% των πρώτων γάμων καταλήγουν σε διαζύγιο μέσα σε 5 χρόνια, ενώ το 48% δεν υφίστανται πια μέχρι τον 20ο χρόνο. Η καινούργια αυτή πραγματικότητα, μαζί με άλλες αλλαγές στον μοντέρνο τρόπο ζωής, έχουν αλλάξει και τη μορφή της παραδοσιακής οικογένειας. Ενώ κάποτε μιλούσαμε για την παραδοσιακή πυρηνική οικογένεια με μεγάλο αριθμό παιδιών, σήμερα τείνει να γίνει τυπική η μονογονεική οικογένεια με μικρό αριθμό παιδιών.

Στην Ελλάδα, σε μια χώρα που αυτές οι αλλαγές βρήκαν μεγάλη αντίσταση, η παραδοσιακή πυρηνική οικογένεια έχει αλλάξει κι εδώ σημαντικά. Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, στο σύνολο των νοικοκυριών, το 31 % αποτελείται από ένα άτομο, το 25,2 % από παντρεμένα ζευγάρια χωρίς παιδιά, 21,9 % από παντρεμένα ζευγάρια με παιδιά, και 15,7 % από ζευγάρια που συζούν χωρίς παιδιά. Όσον αφορά τέλος τα διαζύγια, 3 στα 10 ζευγάρια σήμερα παίρνουν διαζύγιο.

 

Μπορεί ο αριθμός αυτός των διαζυγίων να εκφράζει και μια μεγαλύτερη ευκολία στη διαδικασία?

Η απάντηση είναι πως όχι. Η λύση ενός γάμου δεν είναι ποτέ μια απλή ή εύκολη υπόθεση. Αν και το  υψηλότερο κοινωνικό-οικονομικό και μορφωτικό επίπεδο της σύγχρονης γυναίκας έχει βοηθήσει σημαντικά, και το οποίο σχετίζεται άμεσα με μια καλύτερη διαχείριση και προσαρμογή στις καινούργιες συνθήκες, η διαδικασία του διαζυγίου δεν παύει να είναι για όλους μια δύσκολη ψυχολογικά περίοδος. Είναι σχεδόν πάντα ένα δυσάρεστο γεγονός που συνοδεύεται από ένα πλήθος ζητημάτων πρακτικής και συναισθηματικής φύσης, καθώς επίσης νομικής και οικονομικής. Απαιτεί σημαντικές αλλαγές σε ευθύνες και καθημερινές ρουτίνες οι οποίες μπορεί να πάρουν και χρόνια μέχρι κάποιος να βρει μια ισορροπία. Αρκετοί μάλιστα επιστήμονες αξιολογούν το διαζύγιο ως ένα μικρό πένθος και το ταξινομούν στην κλίμακα των στρεσογόνων καταστάσεων αμέσως μετά την απώλεια κάποιου αγαπημένου προσώπου.

Μπορούμε λοιπόν να μιλάμε για ανώδυνο διαζύγιο? Και πως ?

Η απάντηση κι εδώ είναι σαφώς όχι ! Μπορούμε όμως να μιλήσουμε για μια ώριμη απόφαση που έχει στόχο μια καλύτερη ποιότητα ζωής για όλα τα μέλη της οικογένειας. Και για να επιτευχθεί αυτό, είναι σημαντικές κάποιες συνθήκες: Η ύπαρξη ενός υποστηρικτικού πλαισίου σχέσεων και φίλων είναι σχεδόν απαραίτητη, η πρόσβαση σε οργανωμένες κοινωνικές κρατικές δομές, ιδιαίτερα όταν υπάρχουν παιδιά, άκρως βοηθητική, και η προσωπική δύναμη που θα δοκιμαστεί με πολλούς τρόπους απολύτως αναγκαία.

A Divorce.jpg

Μερικές πρακτικές συμβουλές που μπορούν να βοηθήσουν στη διαδικασία, είναι:

  • Ένα διαζύγιο δεν είναι μια προσωπική αποτυχία, αλλά προϊόν ώριμης απόφασης

  • Είναι αναμενόμενο να υπάρχουν πολλά και έντονα συναισθήματα (θυμός, θλίψη, άγχος, φόβος). Σεβαστείτε τα. Με τον καιρό θα γίνουν λιγότερο έντονα.

  • Μην σκέφτεστε το διαζύγιο σαν μια μάχη.

  • Αν και πολλές φορές σας φαίνεται αδύνατο, προσπαθήστε να μιλήσετε μεταξύ σας, όταν είστε πιο ήρεμοι (Εν ανάγκη, γράψτε μια λίστα με αυτά που θέλετε να κουβεντιάσετε).

  • Συζητείστε μακριά από τα παιδιά ! Όσο τραυματικό και να είναι για τα παιδιά ένα διαζύγιο, είναι ακόμη πιο τραυματικό να διαπληκτίζεστε μπροστά τους.

  • Μιλήστε στα παιδιά μαζί, παρουσιάζοντάς τους τα μελλοντικά σας σχέδια και δίνοντάς τους χρόνο (μερικές βδομάδες τουλάχιστον) πριν τις αλλαγές. Διαβεβαιώστε ότι δεν φέρουν ευθύνη για το χωρισμό, και ότι θα συνεχίσετε να τα αγαπάτε και να τα φροντίζετε.

  • Όλες οι έρευνες έχουν δείξει ότι τα περισσότερα παιδιά προσαρμόζονται πολύ καλά μέσα στα 2 πρώτα χρόνια μετά το διαζύγιο.

  • Κρατήστε την επαφή μαζί τους μετά το χωρισμό !

  • Φροντίστε τον εαυτό σας.

Στη διαδικασία του διαζυγίου μπορεί να βοηθήσει σημαντικά ένας επαγγελματίας ψυχικής υγείας, τόσο στο επίπεδο της επικοινωνίας μεταξύ του ζευγαριού όσο και στο επίπεδο της προσωπικής στήριξης και αναδιοργάνωσης.

bottom of page