ΓΥΝΑΙΚΕΣ και ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
Η εμφάνιση ψυχικών προβλημάτων στις γυναίκες τις τελευταίες δεκαετίες έχει σημειώσει αύξηση σε μεγαλύτερο βαθμό από ότι αυτή στους άνδρες, και αυτό είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με την τεράστια αλλαγή που έχει συμβεί στη θέση της γυναίκας στην κοινωνία, αυξάνοντας την επιβάρυνσή της σε όλα τα επίπεδα της φυσικής και ψυχολογικής της υγείας και επαγγελματικής και κοινωνικής της ζωής.
Μερικές από τις πιο συχνές ψυχικές παθήσεις που εμφανίζονται με μεγαλύτερη συχνότητα στον γυναικείο πληθυσμό είναι οι εξής:
Κατάθλιψη
Η μεγαλύτερη συχνότητα της κατάθλιψης στις γυναίκες συνδέεται με ορμονικές αλλαγές, αλλά και κοινωνικούς παράγοντες όπως η απομόνωση και η φτώχεια. Σημαντικός όμως επίσης παράγοντας είναι και το γεγονός ότι λόγω του μεγαλύτερου προσδόκιμου όρου ζωής η γυναίκα είναι πιθανόν να ζήσει περισσότερα χρόνια από το σύζυγο και να διαμένει σε ίδρυμα ηλικιωμένων. Υπολογίζεται ότι περίπου το 20% των ηλικιωμένων που ζουν στο σπίτι τους πάσχουν από κατάθλιψη, σε σύγκριση με το 40% αυτών που ζουν σε κάποιο ίδρυμα.
Άγχος και Φοβίες
Ο αριθμός των γυναικών που υποφέρουν από κάποια διαταραχή άγχους είναι σχεδόν διπλάσιος από αυτόν των ανδρών. Το ποσοστό των φοβιών στο γενικό πληθυσμό είναι 2,2% στις γυναίκες και 1,3% στους άνδρες.
Διαταραχές πρόσληψης τροφής
Οι γυναίκες (ειδικά σε νεαρή ηλικία) είναι πολύ πιο πιθανόν να εμφανίσουν κάποια διαταραχή πρόσληψης τροφής από ότι οι άνδρες. Σε οποιαδήποτε ηλικία το ποσοστό των γυναικών με ανορεξία είναι 1,9%, ενώ το ποσοστό των ανδρών είναι 0,2%.
Αυτοτραυματισμός και Αυτοκτονία
Ενώ στην αυτοκτονία το ποσοστό του γυναικείου πληθυσμού που θα το επιχειρήσει επιτυχώς είναι μικρότερο έναντι του ανδρικού, στον αυτοτραυματισμό το ποσοστό είναι πολύ μεγαλύτερο. Και αυτό είναι ένα φαινόμενο που στα νεαρά άτομα σημειώνει αυξητική τάση τα τελευταία χρόνια. Στην Αγγλία, 1 στα 15 νεαρά άτομα θα αυτοτραυματιστεί κάποια στιγμή.
Μετατραυματική Διαταραχή (PTSD)
Σε παγκόσμιο επίπεδο ο κίνδυνος να εμφανιστεί PTSD μετά από ένα τραυματικό γεγονός είναι 20,4% στις γυναίκες και 8,1% στους άνδρες. Η μεγαλύτερη συχνότητα στις γυναίκες οφείλεται στην έκθεσή τους στη σεξουαλική βία.
Άνοια
Τα 2/3 των ηλικιωμένων με άνοια είναι γυναίκες. Όσο αυξάνει το προσδόκιμο όριο ζωής και ειδικά του γυναικείου πληθυσμού σε σχέση με του ανδρικού, το ποσοστό αυτό είναι πιθανόν να αυξηθεί ακόμη περισσότερο.
Η βοήθεια της ψυχοθεραπείας σε όλα τα παραπάνω προβλήματα είναι ουσιαστική και μπορεί να βοηθήσει σε μεγάλο βαθμό, τόσο στην άμεση ανακούφιση και ψυχολογική στήριξη, όσο και στην αλλαγή του τρόπου σκέψης και τη δημιουργία και ενδυνάμωση νέων τρόπων αντιμετώπισης. Σε κάποιες περιπτώσεις η παράλληλη ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, όπου αυτό κριθεί σκόπιμο ή αναγκαίο, μπορεί να επιφέρει ακόμη καλύτερα αποτελέσματα.