top of page

Ποιές οι διαφορές Ψυχίατρου, Ψυχολόγου, Ψυχοθεραπευτή

Αρκετή σύγχυση υπάρχει σχετικά με συγκεκριμένα επαγγέλματα  που ασχολούνται με την ψυχική υγεία. Ας δούμε συνοπτικά κάποια χαρακτηριστικά που έχουν καθώς και πως αυτά σχετίζονται με την ψυχοθεραπεία.

Ψυχίατρος

Με βασικές σπουδές στην Ιατρική και εξειδίκευση στην Ψυχιατρική, ασχολείται με την οργανική βάση του προβλήματος αλλά και τις ψυχικές προεκτάσεις του. Είναι ειδικός στην διάγνωση, θεραπεία μέσω φαρμάκων και την πρόληψη. Είναι σημαντικό να πούμε ότι είναι ο μόνος που έχει το δικαίωμα να συνταγογραφήσει φάρμακα. Το επάγγελμά του είναι νομικά κατοχυρωμένο στην Ελλάδα (όπως και στα περισσότερα κράτη του κόσμου). Η ειδικότητα της ψυχιατρικής δεν περιλαμβάνει ψυχοθεραπευτική εκπαίδευση. Κάποιοι ψυχίατροι εκπαιδεύονται όμως σε κάποια ψυχοθεραπευτική μέθοδο ανεξάρτητα της ειδικότητας.

Ψυχολόγος

Με βασικές σπουδές στην Ψυχολογία και ίσως περαιτέρω εξειδίκευση σε κάποιον κλάδο της ψυχολογίας,  ασχολείται με την ανθρώπινη συμπεριφορά και τη διαμόρφωση της προσωπικότητας και τις ψυχικές –διανοητικές λειτουργίες του ανθρώπου. Πολλοί εξειδικεύονται σε συγκεκριμένους τομείς, όπως η κλινική ψυχολογία (διάγνωση και θεραπεία), συμβουλευτική, εκπαιδευτική, κοινωνική, εργασιακή, κ.ά. Το επάγγελμά του ψυχολόγου είναι νομικά κατοχυρωμένο στην Ελλάδα (όπως και στα περισσότερα Ευρωπαϊκά κράτη). Το πτυχίο του, όπως και του ιατρού, δεν προϋποθέτει εκπαίδευση στην ψυχοθεραπεία.

Ψυχοθεραπευτής

Με βασικές σπουδές σε κυρίως ανθρωπιστικές επιστήμες (ψυχολογία, κοινωνιολογία, κοινωνικός λειτουργός) ή επιστήμες υγείας (Ιατρική, νοσηλευτική) και περαιτέρω εκπαίδευση σε μία από τις ψυχοθεραπευτικές κατευθύνσεις, είναι ο ειδικός που χρησιμοποιεί τις δεξιότητές του με σκοπό να βοηθήσει τον άνθρωπο να κατανοήσει και να διερευνήσει τα συναισθηματικά του προβλήματα. (Στο χώρο υπάρχει μια ανοιχτή συζήτηση γύρω από το προαπαιτούμενο  πρώτο πτυχίο και το αν η ψυχοθεραπεία πρέπει να θεωρείται ανεξάρτητο επάγγελμα, καθώς και για το αν το πτυχίο αυτό πρέπει να είναι αποκλειστικά από το χώρο των ανθρωπιστικών σπουδών ή επιστημών υγείας, αλλά αυτό είναι κάτι που ξεπερνά τους στόχους αυτής της παρουσίασης).

Το επάγγελμά του δεν είναι νομικά κατοχυρωμένο στην Ελλάδα (όπως και στις περισσότερες χώρες του κόσμου). Αυτό έχει ως αποτέλεσμα, ο οποιοσδήποτε ακόμη κι αν έχει παρακολουθήσει κάποια σεμινάρια ψυχοθεραπείας, να μπορεί να χρησιμοποιεί τον τίτλο του ψυχοθεραπευτή. Αυτή τη στιγμή ο μόνος επίσημος φορέας για να πιστοποιήσει την επαγγελματική ιδιότητα του ψυχοθεραπευτή είναι η Εθνική Εταιρεία Ψυχοθεραπείας Ελλάδας (ΕΕΨΕ), καθώς και η Ευρωπαϊκή ένωση Ψυχοθεραπείας (ΕΑΡ), η οποία και εκδίδει το Ευρωπαϊκό Πιστοποιητικό Ψυχοθεραπείας σε επαγγελματίες που εκτός από την αναγνωρισμένη σχολή φοίτησης, έχουν και τις απαιτούμενες ώρες επαγγελματικής εμπειρίας με εποπτεία σε βάθος αρκετών χρόνων.

bottom of page