ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ και ΕΡΓΑΣΙΑ
Ένα πολύ μεγάλο μέρος της ενήλικης ζωής ενός ανθρώπου δαπανάται στην εργασία. Οι εμπειρίες του στον εργασιακό χώρο επηρεάζουν αποφασιστικά όχι μόνο την εργασία του αλλά και την συνολική του ψυχική υγεία σε σημαντικό βαθμό, με επακόλουθα σωματικά και ψυχικά προβλήματα, επιβλαβή χρήση ουσιών ή αλκοόλ, απουσία από την εργασία και χαμένη παραγωγικότητα.
Το μέγεθος του προβλήματος έχει επισημανθεί πολλές φορές. Για παράδειγμα, σύμφωνα με τα δεδομένα της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Ψυχικής Υγείας για το 2017, ένα 10% του εργαζόμενου πληθυσμού έχει λείψει από την εργασία του εξαιτίας κατάθλιψης (και από αυτούς το 50% δεν λαμβάνει καμία θεραπεία). Το κόστος στην παγκόσμια οικονομία σε χαμένη παραγωγικότητα λόγω ψυχικών προβλημάτων ανέρχεται στο 1 τρισεκατομμύριο δολάρια ανά έτος.
Ένας γνωστός παράγοντας κινδύνου για την ψυχική υγεία που σχετίζεται με την εργασία είναι η ανεργία. Άλλοι παράγοντες που σχετίζονται με το περιβάλλον εργασίας έχουν να κάνουν με το οργανωτικό και διαχειριστικό περιβάλλον, το φόρτο εργασίας, το ταίριασμα των ικανοτήτων των υπαλλήλων με το αντικείμενο της εργασίας και την υποστήριξη των υπαλλήλων.
Τα συνηθέστερα όμως προβλήματα που αναφέρονται στο χώρο της εργασίας είναι η παρενόχληση και ο εκφοβισμός, με συνηθέστερες επιπτώσεις στην ψυχική υγεία την κατάθλιψη και το άγχος. Στο Ελληνικό χώρο, σύμφωνα με έρευνα της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής το 2014, διαπιστώθηκε ότι το 30% των εργαζομένων εκτίθενται σε παράγοντες που επηρεάζουν την ψυχική υγεία με 27,9% να δηλώνουν ως πιο επικίνδυνο παράγοντα την μεγάλη πίεση χρόνου και το 2% τις παρενοχλήσεις/εκφοβισμούς, με τον ανδρικό πληθυσμό λίγο πιο εκτεθειμένο από τον γυναικείο όσον αφορά και τους δύο παράγοντες.
Προβλήματα στο χώρο της εργασίας είναι καλό να λύνονται στο χώρο της εργασίας είτε με την παρέμβαση και βοήθεια συναδέλφων, είτε με ομάδες εργασίας και εποπτείας. Ο ρόλος του εξωτερικού ειδικού μπορεί να βοηθήσει επίσης τόσο σε ομαδικό επίπεδο, όσο και σε ατομικό.