Το παιδί μου είναι συνέχεια με ένα κινητό στο χέρι. Ανησυχώ !
Θυμάμαι την παιδικά μου χρόνια και μου έρχονται πλήθος από εικόνες εξωσχολικής ανεμελιάς και παιχνιδιού. Όχι γιατί ήταν εύκολα χρόνια, αλλά γιατί υπήρχε η γειτονιά. Υπήρχαν οι αλάνες και οι δρόμοι με τα λίγα αυτοκίνητα όπου μπορούσαμε να βγαίνουμε έξω και να παίζουμε τα παιχνίδια της ηλικίας: μπάλα, κυνηγητό, σκλαβάκια, φτου ξελευθερία…
Κοιτάω γύρω μου τώρα και αυτή η εικόνα δεν υπάρχει. Τα παιδιά δεν έχουν χώρους να παίξουν και να κοινωνικοποιηθούν. Ο χρόνος τους έχει γεμίσει από το σχολείο και τις, απαραίτητες βέβαια, εξωσχολικές δραστηριότητες. Η ανάγκη όμως για παιχνίδι και κοινωνικοποίηση παραμένουν…
Και το κινητό έρχεται να καλύψει αυτή την ανάγκη. Η άμεση ανταπόκριση του άλλου, η επικοινωνία ατομικά αλλά και ομαδικά 24/7, η δυνατότητα ξεκούρασης μέσω ενός παιχνιδιού καθώς και η δυνατότητα ομαδικού παιχνιδιού, είναι μόνο λίγα από τα πλεονεκτήματα που προσφέρει στα παιδιά, … αλλά και στους μεγάλους.
Ας μην ξεχνάμε επίσης και την τεράστια διευκόλυνση που μπορεί να παρέχει σε κάποιους γονείς όταν εξουθενωμένοι από τις υποχρεώσεις της καθημερινότητας, απολαμβάνουν λίγη ησυχία γιατί το παιδί είναι απασχολημένο στο ιντερνετ!
Δεν θα παραθέσω μελέτες σχετικά με τις επιπτώσεις της χρήσης του ιντερνετ στον παιδικό ψυχισμό. Κάθε γονέας που βλέπει το παιδί του να σπαταλάει ατελείωτες ώρες σκυφτό πάνω σε μια οθόνη, ενστικτωδώς αμφιβάλλει και προβληματίζεται.
Αυτό που πρέπει να έχει υπόψη του όμως είναι ότι τίποτα δεν είναι από μόνο του καλό ή κακό. Είναι ο τρόπος που το χρησιμοποιούμε που κάνει τη διαφορά!
Και όπως όταν ήμασταν μικροί το καθήκον του γονέα ήταν να μας βάλει όρια και να σταματήσει το παιχνίδι μας στη γειτονιά, επειδή έπρεπε να διαβάσουμε ή να ετοιμαστούμε για την επόμενη μέρα, έτσι και σήμερα είναι καθήκον του γονέα να βάλει φρένο στο καινούργιο αυτό παιχνίδι των καιρών μας.
Και αυτό δεν γίνεται μόνο με αυστηρότητα. Γίνεται με πάρα πολλούς τρόπους:
-
Μιλήστε στα παιδιά σας. Διψάνε για γνώση και συνδιαλλαγή!
-
Παίξτε μαζί τους όσο μπορείτε! Κάνει καλό και σε σας!
-
Βάλτε χρονικά όρια στη χρήση της τηλεόρασης, του υπολογιστή και του κινητού
-
Αδράξτε κάθε ευκαιρία για ομαδικές εκδηλώσεις, επαφή με ξαδέρφια και συγγενείς, παππούδες και γιαγιάδες, ιδίως αν βρίσκονται στο χωριό
-
Δώστε το παράδειγμα: περιορίστε τη δική σας χρήση του ιντερνετ και της ομιλίας σε ένα κινητό
Όμως, αν παρόλα τα παραπάνω το παιδί συνεχίζει την υπερβολική χρήση του κινητού, παρουσιάζει καταθλιπτικό συναίσθημα ή άγχος, επιθετικότητα, διαταραχές ύπνου και διατροφής, μειωμένη λειτουργικότητα και αποδόσεις, ή έλλειψη αυτοφροντίδας, μη διστάσετε να απευθυνθείτε σε έναν ειδικό της ψυχικής υγείας για περαιτέρω αντιμετώπιση του προβλήματος.